<
>

Deze Nederlanders zie je dit jaar in actie in de MLB

Major League Baseball is donderdagavond begonnen! Na een coronaseizoen waarin slechts 60 wedstrijden werden afgewerkt mogen de teams zich nu weer op gaan maken voor een echte marathon: 162 wedstrijden van april tot en met september. En daar is ook oud-international Tom Stuifbergen blij mee: "Dat is voor de echte honkballiefhebber fantastisch."

En het seizoen begint met vuurwerk: alle 30 teams komen op 1 april in actie op Opening Day, een traditie zo groot dat het bijna een nationale feestdag is in de Verenigde Staten. Op ESPN is er dan ook ruim baan met vier live-wedstrijden verdeeld over de avond en de nacht. Om 18.00 uur is er ook nog het voorproefje Baseball Tonight, zodat iedereen goed beslagen ten ijs het seizoen begint.

Nederlanders

Zoals elk jaar zijn er veel Nederlanders actief in de MLB. Nederland, maar vooral de Benedenwindse Eilanden hebben een aanzienlijk aandeel in de grootste honkbalcompetitie ter wereld: Aruba, Bonaire en Curaçao zijn een waar broeinest. Zeker in het binnenveld is rood-wit-blauw goed vertegenwoordigd.

Korte stop Andrelton Simmons is van teams geswitcht en nu actief voor Minnesota Twins. "Hij staat vooral bekend om z'n handschoen," aldus Stuifbergen. "Als je mensen vraagt wie de beste korte stop van de Major League is, zullen ze allemaal Andrelton Simmons noemen." En terecht: hij won al vier keer een Golden Glove voor zijn verdedigende werk.

Didi Gregorius verkaste vorig jaar van New York Yankees naar Philadelphia Phillies en dat beviel beide partijen zo goed, dat hij in 2021 en 2022 ook in het rood-wit van de Phillies te bewonderen is. En ook Stuifbergen is fan: "Hij heeft altijd een glimlach van oor tot oor. Verdedigend zit hij in de top 5 korte stoppen in de Major League."

Ozzie Albies is klein, maar schijn bedriegt: de tweede honkman van Atlanta Braves beschikt over veel 'power': "Wat hem aanvallend speciaal maakt is dat hij van links en recht slaat en ook allebei homeruns van links en rechts."

De bekendste naam is wellicht die van Xander Bogaerts. De korte stop van Boston Red Sox won al twee keer de World Series en wil na een teleurstellend seizoen met zijn team weer vlammen in 2021. Stuifbergen verwacht daarom ook mooie dingen van de X-man: "Ik gok dat hij boven de 30 homeruns slaan en een slaggemiddelde van boven de .300."

Voor closer Kenley Jansen wordt het een bijzonder jaar: hij verdedigt namelijk de titel met Los Angeles Dodgers. Na twee verloren World Series was het in 2020 eindelijk raak voor de Dodgers met MVP Mookie Betts in de gelederen. Ook dit seizoen zijn de Dodgers topfavoriet om er met de titel vandoor te gaan.

Naast de basisspelers, willen mannen als Chadwick Tromp, Carter Kieboom en Sherten Apostel hun stempel drukken op de MLB. Zij beginnen echter het seizoen een niveautje lager in de Minor Leagues, maar kunnen bij goede prestaties of blessures in het eerste ook dit jaar nog impact hebben voor hun teams.

De MLB is tot en met de World Series te zien op ESPN