<
>

5 dingen die je moet weten over de MLB play-offs 2020!

Nederlanders in de MLB FOXSports.NL

Nog even en het is zover: de MLB play-offs! Zestien teams dingen mee naar de felbegeerde Commissioner's Trophy. Wie wordt de opvolger van Washington Nationals? Vijf dingen die je moet weten!

Drie Nederlanders maken kans op een ring

Voor drie Nederlanders kan een droom in vervulling gaan: Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers), Jurickson Profar (San Diego Padres) en Ozzie Albies (Atlanta Braves) zitten met hun club nog in de race. Ze spelen alle drie in de National League en kunnen elkaar dus al snel tegenkomen. In de volgende ronde al, als de Dodgers en Padres winnen en in de finale van de NL als de Braves ver komen.

Ander format

In 2020 is veel anders en zo ook de play-offs in de MLB. Normaal gesproken maken 12 teams na het reguliere seizoen nog kans, nu zijn daar vier ploegen bij gekomen. Dat betekent dat teams nu vier series moeten winnen om zich tot kampioen te kronen.

We beginnen in de Wild Card-ronde, waarin in een serie over drie wedstrijden wordt beslist welk team doorgaat. Daarna wordt het voor de vaste MLB-volger herkenbaar: de Divisional Round gaat over vijf wedstrijden en daaropvolgende Championship Round en World Series gaan over zeven wedstrijden.

Ook anders dan andere jaren is dat de wedstrijden niet uit en thuis gespeeld worden, maar op vier aangewezen locaties: San Diego, Los Angeles, Dallas en Houston.

Drie keer scheepsrecht voor de Dodgers?

De absolute favoriet voor de titel is Los Angeles Dodgers. Twee keer was de ploeg van Jansen dichtbij de titel: in 2017 en 2018 werd er verloren van Houston Astros en Boston Red Sox in de World Series. Dit jaar een derde poging: de Dodgers wonnen liefst 43 wedstrijden (minstens drie meer dan welke ploeg dan ook) en hebben ook nog eens de beschikking over MVP Mookie Betts, die afgelopen winter overkwam van de Red Sox.

Play-offs is dit jaar niet alleen voor winnaars

De nieuwe opzet heeft ook unieke gevolgen: twee deelnemers verloren namelijk meer wedstrijden dan ze wonnen. Zowel Milwaukee Brewers als Houston Astros eindigde op 29-31 na zestig wedstrijden.

Vooral bij de Astros is dat opvallend: de kampioen van 2017 gold vooraf als een van de favorieten, maar kon dat tot nu toe niet waarmaken. Voor dit seizoen kwam naar buiten dat de Astros vals hadden gespeeld in het jaar dat ze kampioen werden door op prullenbakken te slaan en daarmee signalen te geven aan de slagman.