<
>

WBC: Puerto Rico en Zuid-Korea schrijven geschiedenis

De World Baseball Classic zit er al op voor Nederland, maar er is nog genoeg moois te beleven. Zo schreven Puerto Rico en Zuid-Korea geschiedenis, bleek de Verenigde Staten een maatje te groot voor Canada en wonnen Groot-Brittannië en de Dominicaanse Republiek voor het eerst op de WBC.

Puerto Rico in de geschiedenisboeken
Op maandag nam Puerto Rico het op tegen Israël en het won die wedstrijd met 10-0. De kern van die overwinning was de dertigjarige Jose De Leon. Met 64 worpen gooide hij maar liefst 42 strikes en evenaarde uiteindelijk een WBC-record met tien strikeouts. Het betekende de tweede zege van Puerto Rico, waardoor het nu tweede staat in poule D. De ploeg heeft daarom een goede kans op een plek in de kwartfinales.

De 'perfect game' van Puerto Rico mag volgens de officiële regels niet zo genoemd worden. Het Elias Sports Bureau, dat officiële scorebeslissingen neemt voor MLB, meldde dat WBC-wedstrijden volgens dezelfde scorenormen worden gehouden als die van de MLB, waarin 'officiële' perfecte games en no-hitters minstens negen innings moeten duren. De wedstrijd tussen Puerto Rico en Israël telde acht innings vanwege de zogeheten 'mercy rule'. De zege was wel de eerste officieuze 'perfect game' op de WBC.

Korea met record ruim langs China
Korea stootte zich maandag naar een 22-2 'mercy-rule'-overwinning in de laatste wedstrijd van Poule B. Het team vestigde ook nog een record tegen China. De 22 runs waren er vier meer dan het vorige record van de World Baseball Classic. Het vorige record was van Japan (18 tegen China in 2006) en Canada (18 tegen Groot-Brittannië in de 18-8 overwinning van zondag).

Verenigde Staten te sterk voor Canada
Het was erop of eronder voor de Verenigde Staten na een 11-5 nederlaag tegen Mexico. De ploeg herstelde zich maandag met een overtuigende 12-1 overwinning op Canada. De Chicago White Sox-tandem Lance Lynn en Tim Anderson stonden centraal in de zege. Door de overwinning kwam Team USA op twee overwinningen. Daarmee staat het nu eerste in poule C.

Groot-Brittannië boekt eerste zege
Het boek van de Britse honkbalgeschiedenis kreeg maandag misschien wel de belangrijkste toevoeging sinds de sport eind negentiende eeuw voor het eerst voet aan de grond kreeg in het Verenigd Koninkrijk. Groot-Brittannië versloeg Colombia met 7-5 op Chase Field en claimde daarmee de eerste World Baseball Classic-overwinning.

Catcher Harry Ford is nog maar twintig jaar oud, maar toch wordt hij nu al het gezicht van het Britse honkbal genoemd. Zijn eerste hit van de Classic was een three-run homerun op zondag. Maandag ging Ford vrolijk verder en zorgde hij met een solo homerun in de zevende voor een broodnodige buffer voor zijn team. Het was de 6-3 en uiteindelijk won Groot-Brittannië dus met 7-5 van Colombia. Het was de eerste zege van het team op de WBC.

Soto belangrijk in eerste zege Dominicaanse Republiek
Coach Rodney Linares besloot om Juan Soto tegen Nicaragua als nieuwe openingsslagman in te zetten. Dit wierp zijn vruchten af. Soto bleek de ideale openingsslagman en leidde de aanval door 2-uit-4 te slaan met een homerun en drie gescoorde punten. De 6-1 overwinning van de Dominicaanse Republiek betekende de eerste zege voor het team in Poule D van de World Baseball Classic.

De World Baseball Classic zie je live op ESPN.