<
>

World Series van start: "Als Phillies blijft slaan zoals ze nu doen, dan kunnen ze elke pitcher wegslaan"

De World Series in de MLB staat op het punt van beginnen. Philadelphia Phillies neemt het op tegen Houston Astros. Sanne van Dongen ging in ESPN In Alle Staten op pad en sprak met Mart Smeets en commentator Abe Kuijl over de twee finalisten.

In de American League kwam Houston Astros als best uit de bus. Dit is niet nieuw voor de club uit Houston, vanaf 2017 behaalden ze alleen in 2018 en 2020 de World Series niet. "Ze zijn verreweg de beste in alle opzichten”, vindt Abe Kuijl: “Je hebt het gevoel dat het eigenlijk niet mis kan gaan bij de Astros."

Valsspelen

Toch heeft het team niet alles mee. In 2019 kwam aan het licht dat er tijdens de gewonnen World Series in 2017 vals is gespeeld door de club en daardoor kunnen ze niet rekenen op veel sympathie van de honkballiefhebbers. “Ze worden nog steeds gezien als de cheaters in Amerika. José Altuve wordt nog overal uitgefloten als hij aan slag komt. Hij is het symbool van de cheating Astros.”

Ook Mart Smeets heeft het incident op de voet gevolgd. “Er was al sprake van dat ze de boel besodemieterden”, zegt Mart Smeets. “Maar niemand kon erachter komen.” Door goed speurwerk van Amerikaanse journalisten is uiteindelijk boven tafel gekomen wat er precies is gebeurd. “Er was een gekke manier gevonden om de tekens van de catcher te stelen en die snel door te geven naar de slagmensen.”

Door hulp van technische middelen kon Astros geheime tekens van Los Angeles Dodgers zien. Door het aantal keer slaan op een trommel werd er gecommuniceerd naar het team wat het plan van Dodgers was. “Oud-werper Mike Fiers versprak zich uiteindelijk", zegt Smeets. Door zijn uitspraak is MLB een groot onderzoek gestart. Geen van de spelers is uiteindelijk geschorst, omdat ze mee hebben gewerkt aan het onderzoek. Hoofdcoach AJ Hinch en directeur Jeff Luhnow zijn wel geschorst en zijn snel na de uitspraak ontslagen bij de club.

Phillies

In tegenstelling tot Houston Astros staat Philadelphia Phillies pas na dertien jaar weer in de World Series. “Phillies zijn de laatste jaren vaak uitgelachen vanwege het feit dat ze wel goeie spelers hadden, maar de pitchers de boel in de war gooiden of de verdediging erg matig was. Dit jaar hebben ze vol ingezet op de slagploeg.” Dat is volgens Kuijl te merken. “Iedereen is nu in vorm en ze slaan alles goed. Phillies zit in een gigantische flow.”

Daarnaast heeft ook coach Rob Thomson een belangrijke rol gehad om het tij te doen keren voor Philadelphia Phillies. Hij volgde in juni de ontslagen Joe Girardi op als interim-coach. “Hij heeft ontzettend veel rust gebracht. Door hem zijn de verwachtingen getemperd. Thomson verdient de credits daarvoor.”

Favoriet

De finale van de Major League Baseball wordt bepaald door een serie van zeven wedstrijden. Het team dat als eerst vier overwinningen behaalt, gaat er met de titel vandoor. Wie is de favoriet? “In principe zijn de Astros dat, maar als Phillies blijft slaan zoals ze nu doen, dan kunnen ze elke pitcher wegslaan met homeruns en goeie hits.”