<
>

'All rise' for The Judge: Yankees-ster is legende Maris voorbij

ANP

Yankees-superster Aaron Judge heeft geschiedenis geschreven. Hij sloeg dinsdagnacht tegen Texas Rangers zijn 62ste homerun van het seizoen. En daarmee passeerde hij Roger Maris, die 61 jaar geleden tot 61 homeruns kwam. Judge was eerder al de bijna mythische Babe Ruth voorbij, die bleef steken op 60 homeruns in 1 seizoen. Nu is hij, op zijn 30ste zelf een legende, een levende die nog lang niet klaar is de MLB. 'All rise' for The Judge.

Aaron James Judge is een typische Amerikaanse 'athlete'. Een alleskunner, als het maar sport is. Hij verbeterde op zijn highschool American Football records, was de topscorer van het basketbalteam en uiteraard ook de ster van het baseballteam. Als eerste honkman, maar ook als pitcher. Judge had waarschijnlijk ook wel de NFL kunnen halen. Vele topuniversiteiten wilden 'm strikken als tight end voor het footbalteam, maar Judge hield (en houdt) toch vooral van honkbal.

Adoptieouders

Zelfs een blinde scout had het talent van Judge nog wel kunnen herkennen. De Oakland A’s draften 'm al in 2010, in de 31ste ronde.... Maar hij verkoos de universiteit van Fresno boven de profs. Op aanraden van zijn adoptieouders Patty and Wayne Judge. Twee voormalig leraren uit Californië, die baby-Judge een dag na zijn geboorte in huis namen. En 'm bijna Nederlands opvoedde, met school op nummer 1. 'Dat sporten is allemaal leuk, maar dat ga je maar doen als je huiswerk af is en er nog tijd over is', of woorden van gelijke strekking kreeg de kleine Judge dagelijks te horen.

Overigens is het nooit een 'big deal' geweest voor Judge. Rond zijn 10de informeerde hij eens voorzichtig hoe het nou allemaal zat, want hij was toch wel heel veel groter dan zijn ouders en had ook een iets ander kleurtje. Patty en Wayne bereidden zich voor op een lang gesprek, maar nadat hij hoorde dat hij geadopteerd was, zei hij 'OK, prima' en ging buiten spelen. Het was nooit een issue. Voor hem zijn de Judges gewoon zijn vader en moeder. Wie zijn biologische ouders zijn? Het is een publiek geheim.

In 2013 kozen de Yankees Judge als 32ste in de eerste ronde van de draft en maakten 'm meteen miljonair door een signing bonus van bijna 2 miljoen tekengeld. Na een aantal jaar in de Minors maakte Judge een spectaculaire entree in de MLB door in zijn allereerste 'at bat' een homerun te slaan, tegen Tampa Bay Rays. En in wedstrijd twee meteen nog 1.

'All rise' for The Judge

Judge is met zijn 2 meter 1 en 128 kilo een monster, niet te stoppen. Behalve door blessures (die hem nog wel eens dwarszitten). Daardoor wordt pas 2017 zijn eerste echte seizoen. Daarin verpulvert hij (bijna) alle rookie records. Hij slaat bijvoorbeeld 52 homeruns. Nooit vertoond. Hij eindigt ook nog als tweede in de 'gewone' MVP-race van de American League. In Yankees Stadium krijgt hij al snel een eigen stukje tribune, waar fans in toga’s plaatsnemen: 'The Judge's Chambers'. En ook geeft zijn achternaam commentatoren de kans om het bekende 'All rise for the judge' te roepen bij iedere slagbeurt.

Een ander funfact is een opmerkelijk ritueel dat Judge uitvoert voor elke thuiswedstrijd van de Yankees. Hij strooit dan 40 zonnebloempitten in het gras achter de thuisplaat. Voor elke speler in de selectie eentje. Gevolgd door een gebedje van de vrome Christen. Judge speelt trouwens met nummer 99. Dat hij kreeg tijdens de springtraining van 2016. Spelers waar niet veel van verwacht wordt, krijgen vaak zo’n heel hoog nummer. Hij heeft 't altijd gehouden.

Records

Judge heeft inmiddels een waslijst aan records, awards en eervolle vermeldingen verzameld in zijn, zeg maar 6 seizoenen in de MLB. Want natuurlijk is Judge 1 van de allerbeste slagmannen, hij is ook gewoon een hele goede outfielder, die ook verdedigend zijn prijsjes meepakt. Maar zijn brute slagkracht spreekt toch het meest tot de verbeelding. Zo sloeg Judge de hardste homerun ooit. De bal verliet de knuppel met bijna 195 kilometer per uur. Dit seizoen ligt Judge ook nog op koers voor de 'triple crown'. Meeste homeruns staat ie een straatlengte voor. Binnengeslagen punten gaat waarschijnlijk ook wel lukken. Maar of de derde statistiek, slaggemiddelde, ook gaat lukken…Judge heeft een gemiddelde van 0.311 en is in de American League verwikkeld in een concurrentiestrijd met Luis Arráez van Minnesota Twins (0.315).

Honkballiefhebbers van over de hele wereld hebben de recordrace van Judge de afgelopen maanden gevolgd. Het onbreekbaar geachte record van Maris is verbroken door The Judge. Hij is daarmee onsterfelijk geworden. Maar… In de World Series zagen we hem nog nooit. Dat moet veranderen. De Yankees en hun superslugger zijn al zeker van de playoffs. Als Judge straks ook nog met de World Series Trophy staat na dit ongelooflijk seizoen hoeft niet niemand ooit nog te roepen 'all rise'. Dan gaat iedereen vanzelf staan.